AI en de stem

AI en de onderschatting van de menselijke stem

Stemmen worden vervangen door AI. Ik heb het ook gehoord in de media. Daarom wil ik een gedachte delen, ontstaan vanuit mijn werk als zangdocent en presentatietrainer.

Waar anderen zich druk maken of hun werk vervangen wordt door AI, maak ik me druk om wat anders. In mijn lessen zangles of presentatie streef ik naar zingen en spreken vanuit het hart.

Het zijn magische momenten tijdens mijn zanglessen. Het moment dat iemand liefde opzoekt in zichzelf en een lied met gevoel zingt. Ik hoor en ik voel die liefde. Binnen het lied hoor ik welk couplet de leerling goed in het gevoel zit en waar hij het gevoel kwijtraakt. Op het moment dat het er wel is, voel ik het aan mijn lijf. Ik krijg het een beetje koud of kippenvel. Ik kijk niet altijd naar de zangleerling. Mijn ogen zijn ook vaak op de bladmuziek gericht. Daarom weet ik dat het niet met ‘het zien van de leerling’ te maken heeft. Deze magische momenten gebeuren maar af en toe. We werken immers ook aan zangtechniek, adem en ademsteun. Die overigens wel weer kunnen bijdragen aan het ervaren van zingen vanuit je hart.

Het gaat verder dan je inleven in het lied en het verhaal goed brengen. Ik heb het over contact maken met je binnenste zelf en dat naar buiten brengen. Als dat lukt, als je je daar veilig genoeg voor voelt, dan is dat het allermooist!

Iedereen heeft wel eens een speech gehoord dat verteld werd vanuit het hart. Het komt anders aan dan wanneer iemand een verhaal rationeel verteld. Weten we al lang. Je voelt als luisteraar of het voor jou klopt. De speech heeft dan meer impact.

Niet ieder lied hoeft je helemaal mee te voeren. Niet iedere presentatie hoeft altijd vol passie en emotie te zijn. Als ik zing ga ik ook niet in iedere situatie de diepte in. Ik vind het ook prima dat bepaalde teksten door AI wordt ingesproken. Maar als ik een reclamebureau zou hebben, dan zou ik de jingles laten doen door iemand die zijn gevoel erin legt. Mensen raken en zo overtuigen.

Ik zit niet in de reclamewereld. Ik vind het belangrijk dat mensen zich laten zien en horen in hun kwetsbaarheid. En zo elkaar ontmoeten. Ik vind dat de wereld daar mooier van wordt. Ik denk dat de impact van de menselijke stem onderschat wordt. Ik mis dat aspect in de media.

Ik ben overigens niet bang dat mijn vak overgenomen gaat worden door AI. Een computer kan wel onderdelen vervangen. Maar AI kan niet voelen en dat is nou net essentieel.

Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 14 april 2024Algemene voorwaarden Privacy Blogs Reviews Inschrijven Nieuwsbrief