Blogs

......

Vakantietip: oefen met presenteren én speel met je kids.

Vind jij het lastig als je in een groep onverwachts het woord krijgt? Wil jij graag oefenen met presenteren? Dan heb ik een leuke vakantietip voor je: Story Cubes!

Mijn kinderen zijn 14 en 11 jaar en ik merk dat ik niet meer zo vaak zin heb om een spelletje met ze te spelen. Maar voor dit spel ben ik zeker te porren. Het is een gezellige activiteit en.... je oefent meteen je communicatieve vaardigheden!

Hoe gaat het spel?
Je gooit de verteldobbelstenen en om de beurt vertel je een verhaal met de afbeeldingen als leidraad. Je kan alle 9 dobbelstenen gebruiken, of je begint met een kleiner aantal. Volgens de beschrijving is er slechts één regel: elk verhaal is goed! Ik geef je wat ideeën hoe je jezelf kan uitdagen.

Lees meer


......

Sta op en doe je zegje

‘Mirjam trouwt later met een directeur’, zei mijn moeder toen ik jong was. Het was als compliment bedoeld. Mijn moeder had ‘hoge’ verwachtingen. Ik stond er in die tijd niet eens van te kijken. Toch ben ik het nooit vergeten. Of de opmerking: ‘Mirjam, jij moet altijd zó voor jezelf opkomen!’. Die begreep ik nooit. Dat was dan weer niet als compliment bedoeld, maar dat vond ik dan zelf duidelijk wel een compliment. Te gek, ik kom goed voor mezelf op! Er werd op allerlei vlakken verschil gemaakt tussen jongen en meisje zijn. Ik kan vele voorbeelden geven.

Lees meer


Toekomst

Online meetings in de toekomst

Ik durf hier een toekomst voorspelling te doen, als het gaat om online meetings. Ik voorzie dat storytelling DE tool gaat zijn, die ervoor zorgt dat online meetings interessant blijven. Vertel een verhaal en je verbindt, inspireert en motiveert. Vertel een persoonlijk verhaal, waarbij je je hart laat zien en er is vertrouwen en openheid.

Van de week gaf ik les aan een klant op het gebied van spreken en speechen. Hij had van mij de opdracht gekregen om een persoonlijk verhaal te vertellen als inleiding van een bespreking. Deze klant vertelde online waar zijn hart sneller van gaat kloppen en waarom het onderwerp van de bespreking hem persoonlijk raakte. Ik hing aan zijn lippen en werd enthousiast. Ik realiseerde me ineens dat deze communicatiemethode IJZERSTERK is. Juist voor online meetings! Juist nu!


Lees meerOnline spreken

10 Tips online spreken

Twee maanden geleden zei mijn man nog: ‘Mirjam, dat online vergaderen begint echt populair te worden. Daar zou je ook iets mee kunnen doen’. Tja, online. Ik kijk er wel een keer naar….

En toen was daar het Coronavirus in Nederland. De scholen gingen dicht en de halve wereld ging online werken. Hét moment om te onderzoeken hoe mensen dit ervaren.

Lees meerVrij voelen

Ik wil van mijn zenuwen af!

‘Ik wil van mijn zenuwen af, als ik voor een groep spreek!’ Dat is de hulpvraag, die ik vaak krijg.

Je vindt het totaal niet nodig om zenuwachtig te zijn. Je hebt vaker voor een groep gesproken. Je weet wat je wil zeggen en je vindt het ook niet erg als je een foutje maakt. Je hebt immers geleerd mild te zijn voor jezelf. Waarom komt dan de spanning in je lijf toch weer naar boven? Je bestempelt het als irreële angst, totaal onnodig. Flauwekul!

En toch gebeurt het je….

Lees meerTroonrede

Complimenten aan de koning!

Wil iemand van mijn netwerk, mijn complimenten doorgeven aan de koning?

De troonrede voorlezen aan zo’n groot publiek. Ga d’r maar aanstaan! Wanneer Willem-Alexander richting de troon loopt, zie ik de spanning op zijn gezicht. Kort kijkt de koning de zaal rond en dan begint hij….

Willem-Alexander spreekt met een prachtige rust. Duidelijk en verstaanbaar. Het is niet zijn eigen verhaal, maar het regeringsbeleid. Dat maakt het, dat hij het keurig en correct moet oplezen. Geen flauwekul, geen hip taalgebruik, Niet teveel spelen met dynamiek. En hij doet dat uitstekend. Drie kleine versprekingen. Ze zijn totaal niet storend. Een kniesoor die daar oplet. Zou zijn lijf tekeer gaan van binnen?

Lees meerspreken met impact

Speechen of zingen!

'Zal ik speechen of zingen?' vroeg ik me vorige week nog af. Met een eigen geschreven lied was de keuze voor mij makkelijker: Mijn moeder werd gisteren 75 jaar en ik heb voor haar gezongen.

Liedtekst 'Als ik op een dag merk'

Als ik op een dag merk dat je oud bent
Een leven lang getrouwd bent
Klaar met het gesjouw bent
Als ik op een dag merk dat
J’ een vlek in je jurk laat
Niet zo snel weer op staat
Het praten niet meer vlot gaat
.....

Lees meerdigitale presention coach

Nieuw van Microsoft: De digitale presentatie coach

Laat jij je coachen door een computer? Als het zin heeft, waarom niet? Microsoft komt met de digitale ‘Presenter Coach’. De nieuwste versie van office 365 biedt, binnen het programma PowerPoint, de functie 'Rehears with coach'. Wanneer je deze knop activeert, word je tijdens het oefenen met presenteren, gewezen op je taalkeuze. Wanneer je bijvoorbeeld zegt ‘hey jongens’, geeft de computer de suggestie dat dit woordgebruik wel eens cultureel gevoelig kan liggen in sommige situaties. Ook je spreektempo wordt geregistreerd. Dit herinnert je, dat je vooral niet te snel moet praten. Ook is het aardig om te weten, hoe vaak je nu ‘uh’ als bindmiddel gebruikt.

Lees meerUil van Minerva

De uil van Minerva
Ik ben net terug uit Leusden en de zon schijnt. Mijn dochter is op kamp met haar waterpoloteam en ik was daar vanochtend bij. Ik was begeleider van één van de spellen van een parcours. Bij mijn spel kregen de kinderen ieder een letter van het woord ‘dromenland’ en met deze letters moesten ze zoveel mogelijk woorden maken, in 8 minuten. In no time vlogen de woorden me enthousiast om de oren: “Mal, lam, ren, mond, mand!” et cetera. Enkele teams kwamen met het woord 'MEL'.

De eerste keer dat ik dit hoorde vroeg ik verbaasd: “Mel, wat betekent dat? Dat is toch geen woord?” “Jawel”, antwoordde een kind, “bijvoorbeeld in: Hou je mel!” “Oooh, je bedoelt: muil!”. Ik moest er van grinniken. “Dat is met een ‘ui’ en niet met een ‘e’. “

Lees meerde magie van drie

De magie van drie

Wanneer je presenteert of speecht, maak dan eens gebruik van de magie van drie, via de drieslag.
De drieslag is een opsomming van drie zaken, die de kernboodschap goed kunnen versterken. Een bekend voorbeeld is:
‘Heerlijk, Helder, Heineken’, of ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon.’

Het eerste voorbeeld heeft een alliteratie, waardoor het klinkt als een klok en het tweede voorbeeld heeft een climax. Zo kun je goed naar het applaus toewerken.

Lees meerspreken met impact

Ga jij speechen met kerst?

Wat een mooi gebruik om te speechen tijdens een diner. Het kerstdiner is daar een prachtig moment voor! Een woord van dank, omdat je je omringt voelt, of omdat iemand lang in de keuken heeft gestaan. Stilstaan bij het afgelopen jaar.

Lees meer