....

Mijn eerste speechwedstrijd

Ik ga zaterdag meedoen aan mijn eerste speechwedstrijd. Ik ben helemaal niet zo van de wedstrijden en het per se móeten winnen, maar meedoen heeft ook zo z’n voordelen. Het helpt me om heel kritisch naar mijn speech te kijken en deze keer op keer te verbeteren. Een mooie uitdaging in deze tijd van veel binnen zitten. De wedstrijd wordt georganiseerd door Toastmasters International en vindt online plaats. Bij het online speechen heb je te maken met andere uitdagingen, dan speechen in een zaal.

Waar ik normaal contact leg door de mensen in de zaal aan te kijken, heb ik nu een second screen waar ik contact kan leggen met het publiek. Ik kijk zoveel mogelijk in de camera van mijn eerste scherm, maar als ik een vraag stel dan kijk ik naar de reacties op het tweede scherm. Mijn bevindingen deel ik daarna, door weer in de camera te kijken van het eerste scherm.

Als ik speech in een zaal met mensen, dan maak ik gebruik van de ruimte. Ik verplaats me regelmatig, meestal van links naar rechts of andersom. Nu ik online speech, verplaats ik me eerder van achter naar voren en terug. Als ik rechtstreeks tegen het publiek praat, kijk ik recht in de camera. Bij een dialoog kijk ik naar de hoek van het beeldscherm. Zo vertel ik een verhaal met een dialoog met mijn dochter. Op dat moment kijk ik (van de camera weg) naar de rechter zijkant van het beeldscherm. Als ‘ze antwoordt geeft’ dan kijk ik naar de linker hoek bovenin. Mijn dochter is kleiner dan ik, dus ik kijk iets omhoog.

Ik heb geëxperimenteerd met de camerastand. Mijn Surface Pro kan rechtop tot 90 graden. Als ik tot mijn navel zichtbaar wil zijn, dan zie ik veel plafond. Voor de wedstrijd leen ik een Surface Book. Hiermee kan ik het beeldscherm nog meer kantelen, waardoor de verhoudingen beter zijn.

De helft van de speech ben ik zichtbaar van hoofd tot aan mijn navel. Als ik iets vertrouwelijks of doordringends vertel, zet ik een stap naar voren en zie je een close up van mijn hoofd.

Ik heb een microfoon gekocht die ik aan mijn jasje kan klemmen. (Voor de liefhebbers: Het is een Lavelier microfoon, BOYA BY-M1). Zonder kan ook, maar dan klinkt het wat holler, vanwege de akoestiek van de ruimte. Met een microfoon ben ik beter verstaanbaar, ook als ik naar achter loop.

Het is fijn dat ik mijn speech twee keer met publiek online kon oefenen. Ik ben blij met de feedback en de tips die ik heb gekregen. Ik kon mooi uitproberen wat goed werkt.

In dit filmpje zie je Toastmasters Wereldkampioen Mike Carr van 2020. Opvallend is hoe deze man gebruik maakt van de effecten die je met online presenteren kan toepassen. Mijn speech is minder theatraal, maar ik heb me zeker laten inspireren door Mike Carr.

Om zelf aan de wereldkampioenschappen 2021 mee te kunnen doen, moet ik nog heel wat rondes verder zijn. Ik begin gewoon vooraan, bij de clubwedstrijd.


Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 4 februari 2021



Algemene voorwaarden Privacy Blogs Reviews Inschrijven Nieuwsbrief