......

De digitale presentatiecoach

Nieuw van Microsoft: De digitale presentatiecoach.

Laat jij je coachen door een computer? Als het zin heeft, waarom niet? Microsoft komt met de digitale ‘Presenter Coach’. De nieuwste versie van office 365 biedt, binnen het programma PowerPoint, de functie 'Rehears with coach'. Wanneer je deze knop activeert, word je tijdens het oefenen met presenteren, gewezen op je taalkeuze. Wanneer je bijvoorbeeld zegt ‘hey jongens’, geeft de computer de suggestie dat dit woordgebruik wel eens cultureel gevoelig kan liggen in sommige situaties. Ook je spreektempo wordt geregistreerd. Dit herinnert je, dat je vooral niet te snel moet praten. Ook is het aardig om te weten, hoe vaak je nu ‘uh’ als bindmiddel gebruikt.

Of deze functie in de praktijk echt handig is, weet ik niet. Ik heb het nog niet uit kunnen proberen, want het is nog niet op de markt. Maar het gaat er zeker aankomen. Deze presentatiecoach is op 17 juli 2019 door Microsoft aangekondigd op hun conferentie ‘Microsoft Inspire’ in Las Vegas.

Als belangrijkste voordeel van deze functie, zie ik dat iedereen zich bewust wordt, van de winst van een goede presentatie. Als ik vertel dat ik Spreekcoach ben, dan krijg ik twee soorten reacties. 'Ik vind het zo spannend om te presenteren' of 'Oh, ik ga er staan en vertel gewoon'. Ik merk dat men er over het algemeen te makkelijk, of te moeilijk over denkt. Laten we eerlijk wezen: Je kan nog zo veel kennis hebben van zaken, overtuigd zijn van je product, of een bevlogen manager zijn, als je je boodschap niet over kan brengen, dan krijg je minder voor elkaar. Daarnaast kan iedereen bijleren op het gebied van presenteren. Ik ga deze nieuwe functie van PowerPoint zeker uitproberen.

Een goede presentatie geven, gaat natuurlijk wel wat verder dan dit. Geloofwaardig zijn, spreken vanuit je hart en contact maken met je publiek, zijn aspecten die heel belangrijk zijn, om een presentatie te geven met impact. Ik zie het nog niet snel gebeuren dat je deze aspecten kan leren met een digitale presentatiecoach. Daar is gelukkig nog een mens van vlees en bloed voor nodig.

Video van de 'Presenter Coach', Microsoft.

Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 19 juli 2019Algemene voorwaarden Privacy Blogs Reviews Inschrijven Nieuwsbrief