....

Oefen je speech met publiek.

Om echt een goede speech te kunnen geven, moet je deze heel vaak geoefend hebben. Ken het verhaal zˇ goed, dat er ruimte is om te spelen met woorden en de timing. Pas als je het verhaal goed kent, hebt je ruimte om vanuit het hart te spreken en contact te maken met je publiek.

Oefen je speech ook MET publiek! Liefst meerdere keren. Je zult zien dat je lijf anders reageert met publiek erbij. Je leert omgaan met spanning, je merkt waar je minder goed in het verhaal zit en je oefent met het onverwachtse. Is er geen groep onbekenden voorhanden, speech dan voor je buurvrouw, partner of familielid. Speech je online, dan oefen je met online publiek.

Dinsdag speechte ik in BelgiŰ/Hasselt (online). Ik ben me namelijk aan het voorbereiden op de volgende ronde voor de speechwedstrijd van Toastmasters International. Ik had het verhaal al goed in mijn systeem zitten. (Ik heb dit verhaal immers al verteld bij mijn eerste wedstrijd.) Ik werd aangekondigd en ik hoorde de titel: 'Three Multiply Ten!'. Ik moest even schakelen....De ogen waren al op mij gericht. Mijn speech is gewoon in het Nederlands en de titel is gewoon '3x10'.

En hˇe dat dan in mijn brein gaat.... kort voordat ik ga speechen.... Ik overwoog nog of ik de voorzitter zou corrigeren. Ga ik zeggen: De titel is '3x10', gewoon in het Nederlands? Maar ja, dat zou wel een rommelig begin worden, als ik van te voren nog zo nodig iets moet zeggen. Ik besloot om het te laten gaan en te focussen op mijn voorbereide verhaal. Dat waren veel gedachten, in a split second. Op de video die ik later opgestuurd kreeg, was dit allemaal niet te zien. Herken jij dit fenomeen, dat er ineens afleidende gedachten oppoppen tijdens een presentatie?

Tijdens de eerste speechwedstrijd had ik dat ook. Ik sprak over 'Anouk' en vroeg me ineens af of het wel duidelijk was dat Anouk, de naam van mijn dochter is in het verhaal. En moest ik me dat NU afvragen? Tijdens het speechen? Had ik me dat niet eerder kunnen afvragen?

Het gebeurt, laat het gaan en door.

Je brein, je lijf, reageert anders als je voor publiek spreekt. Goed om dit al eens te ervaren! 13 maart is mijn volgende speechwedstrijd. Ik oefen 8 maart het verhaal '3x10' nog een keer, online. Dit keer voor een Haags publiek.

Volg GRATIS Presentatiecoaching

Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 4 maart 2021