......

Zingend een implantaat

Vandaag is er een implantaat geplaatst in mijn mond. Een paar maanden geleden is mijn kies getrokken en vanochtend kreeg ik een schroef in mijn kaakbot. Natuurlijk vond ik het spannend.

Ik help mensen die spreken in het openbaar spannend vinden. Dus ik ging voor vandaag even mijn eigen toolbox langs. Sowieso moest ik de angst niet wegduwen. Dat heeft in het verleden meer kwaad gedaan dan goed. Liever de angst in de ogen kijken of anders gezegd: de spanning omarmen. Als sprekers slappe armen of benen krijgen van de spanning, leer ik ze van te voren een krachtpose aan te nemen. Ik deed het vandaag met: ‘Ik kan dit!’

Ik merkte vanochtend ook even een soort van opwinding. Het leek bijna of ik zin had om deze uitdaging aan te gaan. Dat gevoel was er maar kort, maar het was er wel. Ik leg klanten vaak uit dat spanning en het gevoel van opwinding op elkaar lijken. Soms kan je de spanning ombuigen naar opwinding. Dat is makkelijker dan de spanning ombuigen naar ontspanning. Maar om mezelf in dit geval voor te houden, dat ik het leuk opwindend vind om een implantaat te krijgen, vond ik wat ver gaan. Dus deze tool heb ik verder laten liggen.

Mijn favoriete, persoonlijke tool is zingen. Het helpt me ontspannen, stromen en in moeilijke situaties leid het me af. In de tandartsstoel zing ik geregeld. Vanochtend ook bij de implantoloog. Liggend in de stoel, mond open, door de neus ademend, kan ik alleen maar neuriën. Ik ben gewend om laag in te ademen tijdens het zingen, dus dan is meteen mijn adem laag en dat kalmeert.

Vandaag zong ik maar wat met de radio mee. Maar ik heb ook wel eens een wortelkanaalbehandeling gehad terwijl ik ‘Summertime’ zong. Naderhand zei de tandarts ‘Wat leuk, je zong een lied van Gershwin!’.

Omdat ik naast presentatietrainer ook zangdocent ben, is zingen heel natuurlijk voor mij. Een ander zal zich misschien opgelaten voelen. Maar die lage adem, om daar mee te oefenen, dat kan ik iedereen aanraden. Voor het speechen, het zingen en zelfs in de tandartsstoel.

Wil jij hulp bij het spreken en laag ademen? Ik help je graag.

Mirjam Lammertink
Spreken & Speechen
geschreven op 1 december 2022



Algemene voorwaarden Privacy Blogs Reviews Inschrijven Nieuwsbrief