Zonder voorbereiding

Zonder voorbereiding

‘Speech je wel eens zonder voorbereiding?’ Vroeg iemand mij.
Er zijn wel momenten dat ik spontaan het woord neem, een toast uitbreng of improviseer. Maar een wat langer verhaal, met kop en staart, bereid ik liever voor.

Maandag ging het anders.
Ik kreeg de kans om te speechen bij Toastmasters Gouden Raad in Eemnes. In de middag las ik de email met de vraag of ik een speech kon geven voor, nog diezelfde avond. Ik had nog ander werk, die middag, maar schatte in dat ik het wel zou redden.

Ik kwam wat nerveus in Eemnes aan. Maar geen vervelende nervositeit. Meer eentje van ‘Ik heb er zin in!’ Ik vroeg me vooral af of ik de volgorde van mijn punten wel genoeg in mijn hoofd had. De rest zou wel loslopen. In mijn broekzak had ik een kaartje voor het geval dat. Het kaartje bleef in mijn broekzak. Volgens mij ging de speech prima. De feedback was ook heel positief.

Ik merkte eigenlijk dat ik die speech heel vlot in elkaar had gezet. Toch wijd ik dat aan de keren dat ik er veel tijd in heb gestoken. Als je een aantal keer uitgebreid je speech hebt voorbereid, dan word je er sneller en beter in. Je ziet eerder hoe je structuur in je speech kan brengen en je kent de tools om het publiek betrokken te houden. Als je altijd zomaar wat doet, dan blijf je aanrommelen.

Het was een leuke ervaring om te speechen met een korte voorbereiding. Maar wat is nou de conclusie? Hoe uitgebreid bereid je jezelf voor? Ik zou zeggen:

 • Zorg over het algemeen dat je goed bent voorbereid voor je speech. Een goed doordacht en gestructureerd verhaal, is sterker dan een verhaal zonder kop en staart.
 • In sommige situaties is het ook prima om in 5 minuten een paar punten te noteren als kapstok en daar omheen te praten.
 • Blijf ook spontaan het glas heffen en onvoorbereid een woordje doen. Stel je toch voor dat alle spontaniteit zou verdwijnen. Niks an.

  Wil jij met een goed gevoel op het podium staan? Wil je mensen inspireren?
  Je kunt bij mij terecht. Ik help je graag!

  Mirjam Lammertink
  Spreken & Speechen
  Geschreven op 14 april 2022